Dieta paleo - co to jest, na czym polega? - Agrisol

Dieta paleo – co to jest, na czym polega?


Spośród dostępnych na www.kuźnia-zdrowia.pl różnych programów żywieniowych z pewnością uwagę zwraca tzw. dieta paleo. Raz, że ostatnimi czasy słyszy się o niej coraz więcej, dwa, że na pierwszy rzut oka jej nazwa z niczym konkretnym nam się nie kojarzy. Za twórcę, a raczej propagatora jadłospisu uważa się amerykańskiego naukowca Lorena Cardaina. Sama dieta opiera się zaś na zasadach według, których żył i odżywiał się człowiek paleolitu, a więc na tym, co zaoferować mogła mu natura.

Białko – podstawa żywienia na diecie paleo

Kluczem do dobrze zbilansowanej diety paleo jest uchwycenie równowagi między spożywaniem mięsa oraz warzyw i owoców, a także komponowanie posiłków z właściwych ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Liczne badania wskazują, że dieta współczesnego człowieka w 50% składa się z tłuszczów i cukrów prostych, czyli wprost przeciwnie, co dieta naszych przodków. W epoce paleolitu ludzie odżywiali się przede wszystkim białkiem, które dawało im niezbędne pokłady energii, siły i wytrzymałości.

Produkty, na których bazuje dieta paleo

Oferowana przez specjalistów cateringu dietetycznego Kuźnia zdrowia dieta paleo opiera się na spożywaniu chudego mięsa, które dostarcza organizmowi duże dawki białka. Dietetycy polecają tu przede wszystkim dziczyznę oraz owoce morza, składające się aż w 80% z białka właśnie, a jedynie w 20% z tłuszczu. Na co dzień produkty te można również zastępować dobrej jakości drobiem i cielęciną. Z kolei całkowicie z planu żywienia należy wyeliminować przetworzone produkty mięsne – parówki, pasztety, mielonki. Niezdrowe tłuszcze nasycone zastępuje się tu tłuszczami jedno- i wielonienasyconymi, których źródłem są orzechy, oliwa z oliwek i awokado.