Jak uprawiać zioła? - Agrisol

Jak uprawiać zioła?


Sklepowe półki uginają się od najróżniejszych produktów. Wśród nich są również suszone zioła – bazylia, oregano, kolendra, majeranek, tymianek, lubczyk czy mięta. Coraz częściej spotykamy także gotowe mieszanki ziół – do ryb, do złocistego kurczaka, do ziemniaków czy kotletów mielonych. Pytanie tylko brzmi, czy warto kupować takie sklepowe „gotowce”, skoro możemy wyhodować sobie świeże zioła na parapecie we własnej kuchni lub w swoim ogrodzie?

Jak się przygotować do uprawy?

Podstawa to pojemniki i doniczki na nasze zioła. W sklepach, jak Home Design, znajdziemy ich całe mnóstwo, w najróżniejszych kształtach, wielkościach i kolorach. Niektóre sklepy nawet oferują mini szklarnie, które nie tylko ciekawią swoim wyglądem, ale przede wszystkim stwarzają perfekcyjne warunki dla nasion. Następnie trzeba kupić nasiona ziół, których będziemy używać i wybrać miejsce. Kuchenny parapet pełen słońca będzie jak najbardziej odpowiedni, ale w porze letniej dobrym pomysłem jest również balkon lub taras. Wówczas można umieścić doniczki na ozdobnej drabince, dostanej na www.h-design.pl.

O czym trzeba wiedzieć?

Uprawa ziół, np. na kuchennym parapecie jest prostsza niż może się to wydawać. W doniczkach doskonale przyjmują się zioła jednoroczne takie jak bazylia, cząber i majeranek, dwuletnie – kminek, a także bylinowe (wieloletnie) – melisa, mięta, oregano, tymianek i rozmaryn. Końcówka zimy to idealny czas na sadzenie ziół. Na początku należy użyć do tego niewielkich pojemników, a gdy siewki podrosną możemy je przesadzić do większych doniczek wypełnionych mieszanką ziemi dla warzyw i ziół. Na dnie zaleca się umieszczenie drobnych kamyków, dzięki którym woda nie będzie zalegała w doniczce. Dzięki własnej uprawie mamy pewność, że zioła są w pełni naturalne, pozbawione nawozów chemicznych. A w dodatku zawsze mamy je pod ręką i możemy sprawić, że przyrządzane przez nas potrawy będą wyróżniały się cudownym smakiem i kuszącym aromatem.