Jak należy serwować poszczególne rodzaje kawy? - Agrisol

Jak należy serwować poszczególne rodzaje kawy?


Dobry sklep z kawą to miejsce, w którym nie tylko kupimy ziarna kawy, ale również dowiemy się jak serwować poszczególne rodzaje kawy, aby robić to zgodnie ze sztuką. Poniżej podpowiadamy jak serwować espresso, espresso macchiato oraz cappuccino, ale cieszyć się pełnią smaku.

Espresso

Jest to najbardziej popularny, a jednocześnie klasyczny rodzaj kawy. Stanowi bazę do wielu innych kawowych naparów. Jeśli jest dobrze przyrządzone, na powierzchni znajduje się kremowa pianka niezwykle przyjemna w smaku. Espresso serwujemy w malutkich filiżankach. Powinny one mieć kształt cylindra. Ich wielkość to około 50 – 70 mililitrów. Włosi do takiej kawy podają na ogół również szklankę wody. Jest to bowiem napar bardzo mocny, co nie każdemu odpowiada. W efekcie można za pomocą wody kawę nieco rozcieńczyć.

Espresso macchiato

W tym przypadku mamy bazę, którą jest klasyczne espresoo oraz spienione mleko. Może ono być ciepłe bądź zimne. Macchciato serwujemy tak samo, jak klasyczne espresso. Należy więc zaopatrzyć się w małe filiżanki. Powinny one być wykonane z porcelany bądź porcelitu. Dopuszczalne jest również podawanie espresso macchciato w małych naczynkach wykonanych z białego szkła. Obowiązkowe jest jednak uszko.

Cappuccino

Powinno być podawane w filiżankach o pojemności maksymalnie 200 mililitrów. Ważne jest, aby miały lekko pękaty kształt.