Jakie są typy mąki? - Agrisol

Jakie są typy mąki?


Człowiek bardzo szybko nauczył się przy pomocy bardzo prymitywnych narzędzi rozdrabniać nasiona zbóż. W ten sposób powstała mąka. Rozwój młynarstwa nastąpił dopiero w XX wieku, od tego czasu główne produkty do piekarni to różne typy mąk. Przez lata do produkcji mąki używano ziaren dwóch zbóż: żyta i pszenicy. Pieczono z tej mąki głównie chleb, stąd zboża te zostały nazwane chlebowymi. Znacznie później na mąkę zaczęto rozdrabniać także inne zboża: owies, jęczmień, kukurydzę. Dzisiaj mąką produkuje się także gryki, ziaren amarantusa, ryżu. Na sklepowych półkach spotkamy się z różnymi typami mąki. Nie każda z nich jest jednak powszechnie stosowana w piekarnictwie.

W piekarniach powszechnie stosowane typy mąki pszennej to: 750 (mąka chlebowa), mąka sitkowa typ 1400, mąka typ 1850 (graham) i 2000, czyli mąka razowa. W piekarniach stosuje się takie same typy mąki żytniej. Mąki najwyższych typów są ciemne, zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych. Zdecydowanie najzdrowsze są wypieki z mąki razowej ze względu na dużą zawartość witamin i błonnika. Upieczony z mąki razowej chleb jest więc bardzo wartościowy pod względem odżywczym. W zbożach chlebowych zawarty jest gluten, to on sprawia, że upieczony chleb jest pulchny.