Sztućce ze stali - Agrisol

Sztućce ze stali


Komplet eleganckich sztućców to podstawowy element zastawy stołowej. Podczas wyboru zestawu zwracamy uwagę przede wszystkim na kształt, cenę oraz jakość wykonania łyżek, noży, widelców oraz elementów dodatkowych (sztućców serwingowych, deserowych itd.). Bardzo często zadajemy sobie wówczas pytanie, z czego właściwie powinny być zrobione sztućce? Srebro jest oczywiście wyjątkowo piękne, luksusowe. Niekoniecznie jednak sprawdza się w codziennym użytku – srebrnych sztućców nie można myć w zmywarce i należy bardzo dokładnie polerować. Z tego względu chętnie sięgamy po tzw. stal nierdzewną.

Stal „nierdzewna” – czy aby na pewno?

Nawet najlepsze sztućce, jak te produkcji firmy Hefra, są narażone na rdzę. Niestety, określenie „stal nierdzewna” jest błędne, a przynajmniej mało precyzyjne. W rzeczywistości materiał taki nie istnieje. Chodzi więc o to, że na stali tej rdza powstaje bardzo powoli i tylko na powierzchni, z której w prosty sposób można ją usunąć, nie naruszając „zdrowego” materiału. Stąd odpowiednią nazwą dla stali powszechnie nazywanej nierdzewną jest termin „stal szlachetna”.

Dlaczego sztućce „szlachetne”?

Jak czytamy na www.hefra.pl o szlachetności stali decydują konkretne pierwiastki, które dodaje się do stopu. Bazę stanowi zawsze żelazo. A zatem stal szlachetna to żelazo wzbogacone przede wszystkim o takie składniki, jak: chrom, nikiel, molibden, niob, tytan, azot oraz miedź. Pierwsze dwa spośród wymienionych odpowiadają właśnie za bardzo powolny proces powstawania rdzy, trwałość sztućców oraz ładny połysk. O ile dodatek niklu nie jest obowiązkowy, o tyle minimalna zawartość chromu musi wynosić 10,5%. W przeciwnym razie nie moglibyśmy mówić o szlachetności (a więc szczególnej odporności na rdzę) wykonanych ze stali kompletów sztućców.