Warzywa, które sadzimy w lutym - Agrisol

Warzywa, które sadzimy w lutym


Luty to miesiąc, w którym przyroda bardzo powoli zaczyna budzić się do życia. Wówczas to noce są krótsze, zaś dni coraz dłuższe. Mimo, że krzewy i drzewa w naszych ogrodach wciąż pokrywa warstwa białego puchu, w domach warto zabrać się za pierwsze wysiewy, szczególnie nasion warzyw przeznaczonych na kiełki oraz warzyw z rozsady.

Warzywa na kiełki – odrobina lata późną jesienią

Luty to odpowiedni czas na wysianie nasion warzyw przeznaczonych na kiełki będące doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Pod koniec zimy, kiedy jesteśmy już zmęczeni mroźnymi temperaturami, brakuje nam słońca i ciepła oraz tęsknimy za świeżymi warzywami, kiełki stanowią idealne źródło witamin i minerałów. Wobec tego, do specjalnych pojemników wysiewamy zakupione w sklepie internetowym Gardenowo nasiona rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, rzeżuchy, soi, soczewicy i brokułu. Na www.gardenowo.pl znajdziemy również specjalne pojemniczki do podkiełkowywania nasion, tzw. kiełkownice.

Pierwsze uprawy warzyw z rozsady

W lutym powinniśmy także podjąć się uprawy warzyw z rozsady. W połowie miesiąca zaleca się wysianie wczesnych odmian kapustny, kalarepy, kalafiora, sałaty, pomidorów, selera, pora, cebuli oraz bobu. Nasiona umieszczamy w skrzynkach lub doniczkach z ziemią kompostową. Ważne, by uprzednio przez kilka dni przetrzymywać ją w domu i w taki sposób ogrzać. Natomiast pod koniec lutego, o ile warunki termiczne sprzyjają pierwszym pracom na działce, a ziemia jest odmarznięta, w niskich tunelach foliowych możemy zasiać nasiona wczesnych odmian marchwi, rzodkiewki, szpinaku i kopru. Wreszcie, na przełomie lutego i marca bezpośrednio do gruntu wsiewamy takie warzywa, jak pietruszka, pasternak i czosnek. Pamiętajmy tylko, aby okryć je agrowłókniną.