Jak wykorzystać ozdoby cukiernicze? - Agrisol

Jak wykorzystać ozdoby cukiernicze?


Sklepy cukiernicze i piekarnie mają dziś do zaoferowania całe mnóstwo produktów, które służą wizualnemu urozmaiceniu deserów. Te kunsztowne ozdoby cukiernicze, figurki, kolorowe lukry plastyczne i różnego rodzaju posypki tylko czekają na festiwal kreatywności w kuchni. Jak można wykorzystać je w klasyczny sposób?

Klasycznie – na torcie

Najbardziej oczywisty i znany sposób wykorzystania ozdób cukierniczych to użycie ich na torcie. Świetnie prezentują się tutaj nie tylko przeróżne aranżacje z kremu, ale też gotowe, marcepanowe i cukrowe figurki.

Kolorowe babeczki

Świetnym pomysłem są także babeczki. O wiele mniej oficjalne i uroczyste niż tort, nadają się na przekąskę w pracy czy w szkole, a także na spotkanie ze znajomymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w malutkie torty, przekładając nadzieniem i ozdabiając z wierzchu. Warto przejrzeć inspiracje – niektóre babeczki wyglądają tak, że aż szkoda jest je zjeść!

Inne desery

Oprócz różnego typu ciast istnieje także szereg innych możliwości – lody w pucharku z posypką w kształcie kolorowych gwiazdek spodobają się nie tylko dzieciom. Ozdoby cukiernicze można wykorzystać do dekorowania karmelizowanych owoców czy musu czekoladowego. Ograniczenie stanowi jedynie wyobraźnia – znaczna większość ozdób jest jadalna.