Jak prawidłowo przechowywać kawę w ziarnach w domu? - Agrisol

Jak prawidłowo przechowywać kawę w ziarnach w domu?


Polacy kochają kawę – nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Wybierając kawę w ziarnach najczęściej wykorzystujemy ją w ekspresach z możliwością automatycznego mielenia lub też mielimy kawę samodzielnie w dedykowanych młynkach. Tak przygotowana kawa oddaje nam maksimum smaku i aromatu. Czy jednak wiemy, jak przechowywać ziarna?

Dlaczego prawidłowe przechowywanie ziaren jest tak ważne?

Opakowania kawy sprzedawane w sklepach są odpowiednio zabezpieczone – opakowania takie posiadają niewielkie odpowietrzniki, które pozwalają na odprowadzanie wilgoci z wnętrza opakowania na zewnątrz. Zachowanie ziaren kawy w odpowiedniej temperaturze i wilgotności jest kluczowe, aby ziarna te jak najdłużej posiadały swoje wyjątkowe właściwości. Niezwykle istotne są olejki eteryczne – możemy wyczuć ich obecność na ściankach oryginalnych opakowań z kawą. Kiedy kawa przechowywana jest w nieprawidłowy sposób staje się sucha, olejki ulatniają się, tak samo jak wyjątkowy aromat ziaren – mówią specjaliści ze sklepu cafesilesia.pl

Przechowywanie kawy – często popełniane błędy

Wśród najczęściej popełnianych błędów związanych z przechowywaniem kawy jest wysypywanie zbyt dużej ilości ziaren do młynka i pozostawianie ich tam niezmielonych. Pojemnik młynka nie jest szczelny, przez co kawa wietrzeje, traci aromat. Podobnie ma się sprawa z przesypywaniem ziaren kawy do puszek czy innych pojemników. 

Najlepszym sposobem na przechowywanie kawy jest pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu, zabezpieczenie (np. poprzez klamerkę) oraz umieszczenie w chłodnym i ciemnym miejscu – może to być lodówka. Chcąc jak najlepiej wykorzystać potencjał posiadanych ziaren pamiętajmy o tym, aby nie wsypywać nadmiernie dużo kawy do pojemnika młynka – tylko tyle, ile faktycznie w danej chwili chcemy zmielić.